GEZOCHT: Kinderen met een oude koe!
En toen dacht ik: daar gaan we weer!’ hoor ik regelmatig uit de mond van ouders als ze het hebben over ruzie tussen hun kinderen. Het ene kind weet feilloos de alarmknop van de ander te raken, waarop die vervolgens gaat schelden of erop los slaat.
Ruzies tussen kinderen zijn heel normaal én gezond: ze leren grenzen aangeven en bewaken. Ze ontdekken wat handige en minder handige manieren zijn om ruzie te maken. En ze leren ruzies oplossen, zodat ze daarna weer door één deur kunnen samen.
Soms wordt een ruzie niet of niet helemaal opgelost. Dan blijft er iets ‘hangen’ tussen de kinderen. Die ruzies herken je vaak aan zinnen als ‘ja maar tóen heb jij ook mijn stiften zonder vragen gepakt’. Of het onderwerp van de ruzie keert steeds weer terug.


Roeier of kanoër

Vaak gaat het over iets kleins. Alsof je ene kind niet kan vergeten wat er is gebeurd en steeds weer die oude koe uit de sloot haalt. Je kind heeft op dat moment het perspectief van een roeier: als roeier zit je met je rug naar de vaarrichting in de boot. Je roeit naar de toekomst en kijkt naar het verleden. En daar ligt nog die oude koe. Die is heel zichtbaar voor de roeier.
Terwijl je andere kind denkt: ‘ja eh, we hebben het er al over gehad, laten we gewoon doorgaan en het vergeten’. Dit kind heeft het perspectief van een kanoër: hij of zij vaart met zijn gezicht naar de toekomst en heeft de oude koe niet meer in beeld. Dit kind zegt eigenlijk tegen de ander: ‘laten we geen oude koe(ien) uit de sloot halen’.
Herken je dit gezegde? Gebruikten je ouders het wel eens bij je? Of gebruik jij het zelf wel eens bij je kinderen? Als je het zelf herkent van vroeger, bedenk je dan eens wanneer jij wie was: was jij het er mee eens en was je in het geval van dat onderwerp een kanoër? Of was je het er niet mee eens en voelde je je niet gezien, omdat je een roeier was en jij die ‘koe’ zag verdrinken.?


Oude koeien uit de sloot.

Oude koeien blijven terugkomen, totdat ze goed besproken worden. Een kind dat een oude koe uit de sloot haalt, kán het onderwerp van de ruzie namelijk niet vergeten. De ‘pijn’ die het hem of haar heeft opgeleverd is er nog steeds. En is nog niet voldoende erkend door de ander. En dat is ook heel logisch, want die ander wil door, zand erover en verdergaan. Hoe langer een oplossing uitblijft, hoe moeilijker het wordt om er samen nog uit te komen, omdat de groeven van het gesprekspatroon steeds dieper worden.


2021 zonder oude koe

Heb je het gevoel dat je kinderen onderling in cirkeltjes ronddraaien? En gun je je kinderen dat ze daar eindelijk eens vanaf komen? Hoe zou het zijn als je kinderen 2021 met een schone lei beginnen? Dat er weer fijne relaties zijn onderling! Dat kan!

Beleving

De gesprekstechniek voor oude koeien, brengt kinderen weer bij elkaar (volwassenen trouwens ook), door ruimte te maken voor elkaars beleving en erkenning daarop, een voorwaarde voor de oplossing. Waardoor allebei de kinderen zich gezien voelen in hun gevoel en vanuit dat vertrekpunt samen een oplossing bedenken, die voor beide kinderen werkbaar is.
Niet alleen de oude koe van het ene kind komt aan bod, ook de oude koe(ien) die de ander misschien heeft komen op tafel. En kunnen de kinderen (zelf) oplossen met deze gespreksmethode.


Gezocht

Deze techniek heb ik onlangs -tijdens mijn specialisatie tot integratieve kindertherapeut- geleerd. Het toepassen van de techniek is onderdeel van mijn specialisatie. Vandaar dat ik op zoek ben naar kinderen met een oude koe. De leeftijd van het kind met de koe ligt tussen de 8 en 12 jaar. En de leeftijd van de persoon met wie de koe graag opgelost wordt, is vanaf 8 jaar en tot en met …. maakt niet uit (want kan ook met een volwassene).


Aanbieding:

• 2 x 1 uur:• 1 uur voorbereiding: welke koe? Met het aangemelde kind

.• 1 uur oude koe(ien) uit de sloot halen, met het aangemelde kind en degene met wie hij/zij de oude koeien zou willen oplossen.

• het uur van de oude koe(ien) uit de sloot halen wordt op video opgenomen ter lering voor mijzelf en kan worden ingediend ter beoordeling van deze praktijkopdracht voor mijn specialisatie (beoordeling door 3 personen) uiteraard direct daarna gewist.

.• januari 2021 aanmelden.

• AGV proof


.• kosten: 15 euro per sessie (i.p.v. 75 euro per sessie van een uur).


Happy newyear?!

Gun je jouw kinderen weer een fijne band en een opgelost probleem (of meer ;-))? Met als ‘bonus’ dat ze in het vervolg zélf de oude koeientechniek kunnen toepassen als zij een nieuwe oude koe hebben? Laat het me dan weten.


Is het nu niet relevant voor je eigen gezin, maar heb je een vriendin, zus of kennis in gedachten? Delen mag uiteraard. Komt er in de toekomst wel een hardnekkige oude koe voorbij in je gezin? Dan zijn jullie altijd van harte welkom.
Aanmelden kan op: marijn@kinderpraktijkmarijn.nlvol = vol (er is ruimte voor maximaal 6 aanmeldingen).
Fijne feestdagen, groeten Marijn